HomeAbout UsServicesCase StudiesTeam BiosAlliance PartnersArticles & LinksFAQ'sNews & EventsContact Us
CASE STUDIES

Boulder City High School Gymnasium, Science and Technology Center
Boulder City, Nevada

This $42 million, five-phase master plan for Boulder City High School was designed to provide a new athletic facility, labs and classrooms, as well as a new technology center and library. The master plan anticipated adaptive reuse of the existing gymnasium and theater to protect the historic character of the community school.

Careful analysis of the Clark County School District education specifications, which were adapted to unique community characteristics, led to a master plan and design that was embraced by all stakeholders, including the Clark County School District, educators and the community of Boulder City.

Strong geometries, a dynamic roof form and translucent wall panels are the hallmarks of the new Boulder City High School Gymnasium. The renovation of Boulder City High School was part of the multi-phase project that included both overhauls and additions to the historic 1950s-era buildings. The new gymnasium and accompanying sports complex will more than double the capacity of the existing gym, allowing the high school to accommodate the athletic demands expected of modern academic institutions.

Environmentally responsive and energy conscious design are recurring architecture themes throughout the Boulder City High School Campus, both in the original buildings and new construction. Insulated translucent wall panels - which wrap the entire building starting approximately two-thirds up the facade and continue to the roof line - provide the light levels necessary to daylight the entire gym. This results in more efficient energy usage.

The original gymnasium was renovated to support a sophisticated high-tech learning center and resource library for the high school campus. Ultimately the renovations and additions to Boulder City High School will involve 94,000 square feet and dramatically enhance the operation of the entire campus.

*Project designed by Stephen L. Swisher, AIA while with the firm Swisher & Hall, AIA.